Σελίδες

Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Έρχεται το καλοκαίρι...ας δραστηριοποιηθούμε

31 Μαΐου σήμερα, τελευταία μέρα της άνοιξης. Το καλοκαίρι τυπικά ξεκινά από αύριο. Η εποχή της ξεγνοιασιάς, των μπάνιων, των αδειών, των πανηγυριών και των καθημερινών τουρνουά καφέ. Προπαντός του καφέ. Δόξα τω Θεώ ποικιλίες καφέ έχουμε μπόλικες: ελληνικό, φραπέ, φρέντο, mocaccino, caramel, freddoccino και δε σημαζεύεται. Οι καφετέριες θα αρχίζουν να γεμίζουν ασφυκτικά σε όλες τις γωνιές του Αγρινίου, στην Ηλία Ηλιού, στην πλατεία, στο σιντριβάνι στην Παπαστράτου και όπου αλλού φαντάζεται ο νους.
Κάθε γενιά χαρακτηρίζεται από κάποιο γνώρισμα, η γενιά του '80 χαρακτηριζόταν από τις ντισκοτέκ η οποία σαν μόδα κράτησε μέχρι τις αρχές του '90 όπου άρχισαν να εμφανίζονται οι πίστες με γνωστούς τραγουδιστές των media. Από 1999 και έπειτα άρχισε η μόδα του club και του καφέ, με κυρίαρχη τη δεύτερη η οποία καλά κρατεί. Πού θα πάμε, πάμε για κανά καφέ μωρέ. Τι θα κάνουμε το βράδυ; Κανά καφε στο ... , αυτοί είναι μερικοί από τους προφορικούς ή τους γραπτούς διαλόγους (sms) μεταξύ ανθρώπων όλων των ηλικών.

Είμαστε η γενιά του καφέ, η γενιά που δημιουργεί τις εξελίξεις με ένα διαφορετικό τρόπο, μέσω του καθιστού διαλόγου αναλύοντας τα ερεθίσματα που λαμβάνει από τον "συνκαφεσιαζόμενο" συνομιλητή. Αυτή είναι η νέα γενιά, που οφείλει να δημιουργήσει νέα δυναμική και να φέρει νέες ιδέες στον τόπο. Ο τόπος την έχει ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ. Η γενιά που πρέπει να αλλάξει το ρου της πόλης και θα τον αλλάξει. Ο τόπος δεν έχει ανάγκη από ανθρώπους που εξουσιοδοτούνται από κάποιο προγενέστερο πρόσωπο που είχε κάποια μορφή εξουσίας ή είναι ο γιος του τάδε που ήταν πρόεδρος εκεί, αντιπρόεδρος αλλού και είχε κονέ με τον τάδε. Ο τόπος έχει ανάγκη από ανθρώπους σκεπτόμενους, που έχουν εκτός των άλλων όραμα για την πόλη, όραμα που προκύπτει από πραγματικές αναζητήσεις. Οι αναζητήσεις αυτές πρέπει να είναι ρεαλιστικές και να μην έχουν σχέση με τις ουτοπιστικές αναλύσεις που κατά κόρον γίνονται στα θέματα τις έκθεσης των πανελλαδικών.

Και επειδή κάναμε λόγο για τον καφέ σας παραθέτουμε τον "ύμνο" του καφέ αφιερωμένο σε αυτούς που δυσκολεύονται να ξυπνήσουν το πρωί:
Πιστεύω εις έναν φραπέ,
αφρώδη, παγοκράτορα,
ρουφηχτόν εκ καλάμου σπαστής,
εις στομάχους πάντων ερριμένον.
Και εις ένα αφρόγαλα,
λευκόν, πηχτόν, του καφέ συνοδό, και λιπογενές
το δια τον καφέ ποιηθέντα προ πάντων καπουτσίνο.
Milk εκ βοδώς,
αφρόν αληθινόν, εκ μιξερός ηλεκτρικού χτυπηθέντα,
ού γεννηθέντα, ομοχρήσιμου του φραπέ δι ου το μάτι ορθάνοιξε.
Τον δι' ημάς τους ανθρώπους
και δια την ημετέραν εργασίαν
φυτροθέντα εν καφεοδένδρων
και μαζευθέντα εξ άρρενος εργάτου
και αγοράσθη εξ εταιρείας και εσυσκευάσθηκε.
Αγορασθέντα τε υπό ημών
εντός μικρής σακουλίτσας ή κουτιού ή βαζακίου
Και ετοιμάσθη τας πρώτας ώρας κατά τας πρωινάς.
Και εισέπεσε εντός ποτηριού
και ζαχαρώθηκε εκ κουταλιάς του γλυκού.
Και πάλιν άφρισε μετά δόξης
τσίτα κάνων κοιμητούς
ώστε χουζουρίου έλθη το τέλος.
Και εις το ρεύμα το πάγιον, το χρήσιμον,
το μιξεροκινόν, το εκ της δεής επαραγόμενον
το συν ψυγείου και θηκών συνεργαζώμενο,
ωστε παρασκευαζώμενο,
παγακίων και υδάτων ψυχρών.
Εις μίαν, καφετερίαν,
ομαδικήν και φιλικήν φραπεδοποσίαν.
Ομολογώ εν τσίμπημα εις μπισκότου εκ του μπολ.
Προσδοκώ τασάκι καθαρόν.
Και να είναι η ζάχαρη λιωμένη.
Εις υγείαν.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ναι ειμαστε η γενια των 700 ευρω που μεινει μεχρι τα τριαντα φευγα με τους γονεις... και μας περισσευουν μονο για καφεδες... αλλα ετσι που τα καταφεραν οι προηγουμενες γενιες καλα τους κανουμε ... να μας συντηρουν μεχρι τα 60!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μου φίλε,έχεις απόλυτο δίκιο ότι ο τόπος έχει ανάγκη (όπως και πάντοτε είχε) από ανθρώπους σκεπτόμενους με όραμα κλπ.Το σημαντικότερο όμως είναι, όπως το λες, το όραμα για τη πόλη μας, για το τόπο μας, να προκύπτει απο συζητήσεις ρεαλιστικές, οι οποίες να στηρίζονται αφ’ ενός στις δυνατότητες που υπάρχουν και και αφ’ετέρου να καλύπτουν ανάγκες σωστά ιεραρχημένες. Π.χ. επενδύσεις με έντονο αναπτυξιακό αποτέλεσμα, που θα ενισχύουν την απασχόληση και θα βελτιώνουν το εισόδημα των πολιτών, πάντοτε όμως μέσα στα πλαίσια της αντοχής και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικα ειμαστε η γενια του..καφε!Αδιαμφισβητητα,η κατασταση αυτη ειναι ιδιαιτερα βολικη για ολους μας.Καθομαστε ωραια και καλα στα τραπεζακια και τους αναπαυτικους καναπεδες,που ομως δεν ακουμπαμε μονο τον καφε μας ή βουλιαζουμε μονο το σωμα μας.Ακουμπαμε επισης τις αμησυχιες,τους φοβους και τις ελπιδες μας.Ελπιδες που δεν προλαβαινουν να γεννηθουν κι ομως βουλιαζουν μονομιας μεσα στο σκοταδι.Ενταξει,δε λεω εχετε δικιο!Αφου μας προβληματιζουν ενα σωρο θεματα γιατι δεν αναλαμβανουμε δραση,γιατι δεν ξεκιναμε τον προσωπικο μας αγωνα?Ε λοιπον ηρθε η ωρα να κανουμε λογω για την ιδιαιτερη φυση του ανθρωπου-γιατι οχι και του αγρινιωτη νεου-εφοσων σε αυτους αναφερομαστε-.Ολοι οσοι κρινετε αυστηρα τη σταση μας,αγνοειται το γεγονος πως απο τη φυση μας κρινουμε οτιδηποτε υπαρχει γυρω μας,μη εχοντας τη δυνατοτητα να αντιληφθουμε οτι στεκομαστε μονο εκει.Αν δεν καταλαβατε ακομη,εννοω πως οπως κι εμεις καθομαστε με τις ωρες σε μια καφετερια κρατωντας παθητικη σταση σε ο.τι συμβαινει γυρω μας-χωρις ουσιαστικη προσεγγιση στο θεμα-,ετσι κι εσεις οι μεγαλυτεροι που δυσκολευεστε να κατανοεισετε τη σταση μας,δεν κανετε καμια μα καμια προσπαθεια να μας προσεγγισετε.Κρινεται απλως την εικονα που παρουσιαζει η πολη με ολα τα καφε ασφικτικα γεματα απο νεους ανθρωπους.Ο νεος ανθρωπος εχει την αναγκη υποστηριξης απο τους γυρω του.Ποσο μαλλον απο τους μεγαλυτερους του,που ομως σε τουτο εδω τον τοπο,στο Αγρινιο του χθες και της εγαταλειψης,νοιαζονται μονο για το πως θα προωθησουν τα προσωπικα τους συμφεροντα.Ουτε ματια δε ριχνουν γυρω τους,μιλανε για παιδεια,για ενημερωση της νεας γενιας με στοχο να βγουμε επιτελους απο το σκοταδι,ομως τιποτα!Οι φορεις ενημερωσης,αγνοουν το γεγονος πως αν ο νεος δεν ενημερωθει καταλληλα ειναι αδυνατο να ξυπνησει ενα ωραιο μεσημερι και να αναζητησει τροπους δραστηριοποιησης!Ομως τι να λεμε τωρα?Αλλωστε μπορει μερικοι απο εσας τους μεγαλους(σε εισαγωγικα και μη)να νοιαζεστε πραγματικα,υπαρχει ομως και η αλλη πλευρα του νομισματος.Μιλαω για εκεινους που θελουν να αφησουν στον υπνο τους νεους,γιατι αυτο τους συμφερει!Αν ολοι εσεις που πραγματικα θελετε να μας δωσετε ευκαιριες,να μας μεταδωσετε γνωσεις και εμπειριες καταφερετε να ξεπερασετε σε αριθμο οσους προτιμουν τη νεα γενια της πολης και του καθε Αγρινιου σε ολη τη χωρα βαθεια κοιμησμενους,τοτε μονο οι νεοι θα σηκωθουν απο τις καφετεριες..!Μεχρι στιγμης δεν αξιζε τον κοπο να το κανουν.Ας ελπισουμε οτι στο μελλον η νεα γενια θα παρει τη ζωη στα χερια της.Κι αυτο οχι επειδη αυτη τη στιγμη δε το θελησε,αλλα επειδη το Αγρινιο ανηκει σε μια Ελλαδα που εμαθε τα παιδια της να κοιταζουν χαμηλα και να ξερετε πως θα σηκωσουν το βλεμμα τους μονο οταν ολοι εσεις οι δηθεν ενδιαφερομενοι κανετε πραξη τις προτασεις που εδω και χρονια ακουμε.Ελπιδα μας ενα καλυτερο μελλον οπου και παλι ο καφες θα εχει μεριδιο στην καθημερινοτητα μας,αλλα τοτε θα ειναι λιγοτερο κατακριταια συνηθεια!!!