Σελίδες

Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

Συνειδητοποιημένη Οδήγηση vs Πετρέλαιο


Την ώρα που η τιμή του πετρελαίου έχει ξεπεράσει τα 130 δολάρια το βαρέλι η τιμή της αμόλυβδης πετάει και μάλιστα σε μεγάλα ύψη. Η μέση τιμή της αμόλυβδης για το νομό ανέβηκε στα 1,225€/λίτρο με στοιχεία του ΥΠ.ΑΝ. για την 16/5/2008. Έτσι υπάρχουν πρατήρια που πωλούν την βενζίνη ακόμη και 1,39€/λίτρο στο νομό επικαλούμενοι φυσικά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου παγκόσμια με αποτέλεσμα να μεταπίπτει και στην τιμή των καυσίμων. Πότε πρόλαβε και έφτασε η άνοδος των τιμών μέσα σε κάποιες ώρες ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του νομού ένας θεός ξέρει. Φαίνεται τα μηχανάκια on-line παρακολούθησης του Χρηματιστηρίου από το 1999 βρήκαν και πάλι εφαρμογή. Παρακολουθούν τον Dow Johnie και την τιμή του αργού σε πραγματικό χρόνο...

Τα φαινόμενα αυτά υπήρχαν και θα υπάρχουν όσο υπάρχει το χρήμα. Παρόλ' αυτά ένας από τους θεμελιώδεις νόμους της φυσικής είναι ότι στη δράση υπάρχει αντίδραση. Έτσι εν προκειμένω η αντίδραση είναι η συνειδητοποιημένη οδήγηση και ο σωστός τρόπος χρήσης του γκαζιού. Σας παραθέτουμε παρακάτω μερικούς τρόπους σωστής και συνειδητοποιημένης οδήγησης προστατεύοντας τόσο το περιβάλλον όσο και την τσέπη μας:
  1. Αλλάξτε ταχύτητα (σχέση μετάδοσης) στις 2000 με 2500 στροφές.
  2. Οδηγείτε με σταθερή ταχύτητα, χρησιμοποιώντας τη μεγαλύτερη δυνατή σχέση μετάδοσης.
  3. Απoφύγετε τα άσκοπα φρεναρίσματα ή αλλαγές ταχυτήτων.
  4. Όταν οδηγείτε, παρατηρείτε όσο πιο μακριά μπροστά μπορείτε ώστε να είστε σε θέση να προβλέπετε τις συνθήκες κυκλοφορίας γύρω σας και να ενεργείτε κατάλληλα και έγκαιρα
  5. Επιβραδύνετε ομαλά.
  6. Στις κατηφόρες μη βάζετε νεκρά, βάλτε τη μέγιστη ταχύτητα και αφήστε το γκάζι, η κατανάλωση του οχήματος σας είναι μηδενική.
  7. Σβήστε τον κινητήρα σε σύντομες στάσεις (περισσότερο από 1 λεπτό).
  8. Ελέγχετε την πίεση των ελαστικών τουλάχιστον μια φορά τον μήνα.Η σωστή πίεση ελαστικών βελτιώνει την οικονομία καυσίμου και την οδική ασφάλεια. Πίεση μικρότερη κατά 25% σημαίνει περίπου 2% περισσότερο καύσιμο.
  9. Κάνετε σωστή και τακτική συντήρηση του οχήματος και ιδιαιτέρως των ελαστικών.
  10. Aποφύγετε την μεταφορά περιττών φορτίων και χρήση σχαρών οροφής.Κάθε πρόσθετο εξάρτημα που τοποθετείτε στο όχημα (αεροτομές, σχάρες, μπαγκαζιέρες οροφής, πρόσθετες μεγάλες κεραίες κλπ.) προκαλεί αύξηση της αεροδυναμικής αντίστασης και συνεπώς αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου. (Αυτό για τους λεβέντες που κάνουν πασαρέλα τα αμάξια στην Παπαστράτου...)
  11. Αποφύγετε τα άσκοπα ανοίγματα των παραθύρων.
  12. Κάνετε συνετή χρήση του κλιματισμού. Ο κλιματισμός να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι απαραίτητο και να μην ρυθμίζεται κάτω από τους 23 βαθμούς Κελσίου.
  13. Οδήγηση σε στροφές: Επιβραδύνεται ομαλά πριν από τη στροφή, εάν είναι δυνατόν χωρίς τη χρήση φρένου.Η επιτάχυνση και το βίαιο φρενάρισμα πριν από κάθε στροφή εκτός από την αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου είναι και επικίνδυνη.
  14. Αγοράστε υβριδικά οχήματα.
Άντε και καλά ταξίδια!

1 σχόλιο:

Sirraeus είπε...

Αγαπητοί φίλοι,
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τεραστίων διαστάσεων πρόβλημα για τη δημόσια υγεία αποτελεί η επικείμενη εγκατάσταση εργοστασίου της ΔΕΗ με λιθάνθρακα στον Αστακό. Για τον λόγο αυτό γίνονται αγώνες, υπό την αιγίδα της Επιτροπής Αγώνα κατά του λιθάνθρακα και με τη στήριξη του Δήμου και της Νομαρχίας. Προσωπικά πιστεύω ότι μόνο αυτό δεν φτάνει. Πρέπει και οι πολίτες να κινητοποιούνται, να προσπαθούν, να αγωνίζονται. Προς αυτή την κατεύθυνση, ανέβασα στο διαδίκτυο ένα μπλογκ στη δνση http://oxistolithanthraka.blogspot.com/ . Πως μπορείτε να συνεισφέρετε; Αφήστε ένα απλό σχόλιο, επώνυμο ή ανώνυμο, στα σχόλια του μπλογκ. Ευχαριστώ εκ των προτερων.