Σελίδες

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

Ο πλανήτης στα χέρια μας

Η σημερινή ημέρα καθιερώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1972 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Με αφορμή αυτό το γεγονός σε διάφορες πόλεις ανά την υφήλιο διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις με θέμα το περιβάλλον. Το πρόβλημα της ρύπανσης και γενικά της καταστροφής του περιβάλλοντος είναι η «μόδα» των τελευταίων χρόνων. Όλοι μιλούν για προστασία του περιβάλλοντος, αλλά κανείς δεν κάνει ουσιαστικές κινήσεις, μόνο λόγια, συνθήκες Κιότο και ευρωπαϊκοί στόχοι που πρέπει να πιαστούν μέχρι το 2020. Πλέον ο άνθρωπος κατάλαβε, έστω και καθυστερημένα ότι προσπαθώντας να υποτάξει την ανθρωπότητα στο βωμό του κέρδους και της υποτιθέμενης ανάπτυξης αυτοκαταστρέφεται. Ήδη το κακό έχει ξεκινήσει και ένας Θεός ξέρει πώς θα εξελιχθεί.

Στην Ελλάδα σήμερα Πέμπτη έλαβαν χώρα κάποιες εκδηλώσεις στο Σύνταγμα, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και σε κατά τόπους κομβικά σημεία. Στην υπόλοιπη Ελλάδα από ότι φαίνεται υπήρξαν ελάχιστες εκδηλώσεις. Στο νομό μας η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Ναυπάκτου προέβει σε εκδηλώσεις με θέμα το περιβάλλον (http://www.nafpaktia.com/localnews/1830/ekdiloseis-gia-tin-imera-periballontos). Tους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Το παράδειγμά τους καλό θα ήταν να ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι ειδικά ο Δήμος Αγρινίου ο οποίος φιλοξενεί πανεπιστημιακά τμήματα με αντικείμενο έρευνας το περιβάλλον και τη διαχείριση των φυσικών πόρων.
Το θέμα του περιβάλλοντος απασχολεί ολόκληρη την ανθρωπότητα και χρειάζεται γρήγορες και εύστοχες κινήσεις. To agrinio-spirit κατά καιρούς θα ασχολείται με θέματα περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης συμβάλλοντας στην ευρύτερη ενημέρωση του κοινού στα θέματα αυτά.

Για την προστασία του περιβάλλοντος ευθύνη έχουμε όλοι μας, ο καθένας από τη μεριά του. Στη συνέχεια σας παραθέτουμε μερικά απλά βήματα που συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος:
  • Τους θερινούς μήνες και τις ώρες 11:00-15:00 πρέπει να αποφεύγεται η χρήση ηλεκτροβόρων συσκευών, όπως ηλεκτρική κουζίνα, θερμοσίφωνας, ηλεκτρικό σίδερο κλπ.
  • Το κλιματιστικό να ρυθμίζεται στους 26οC και να συνοδεύεται με χρήση ανοιχτόχρωμου σκιάστρου (τέντας).
  • Ο θερμοσίφωνας να χρησιμοποιείται τους καλοκαιρινούς μήνες τόσο, όσο χρειάζεται να ζεσταθεί το νερό, άλλωστε βοηθούν και οι υψηλές θερμοκρασίες.
  • Συνίσταται η χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα και η εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης νερού τριπλής ενέργειας.
  • Το πλυντήριο να ρυθμίζεται στους 30οC, έτσι εξοικονομείται έως 40% ενέργεια.
  • Αλλαγή λαμπτήρων από συμβατικούς (πυρακτώσεως) σε ηλεκτρονικούς (εξοικονόμησης ενέργειας) διαρκούν 10 φορές περισσότερο και καταναλώνουν 5 φορές λιγότερη ενέργεια. Για παράδειγμα ένας λαμπτήρας εξοικονόμησης ενέργειας ισχύος 25W αποδίδει σαν ένα λαμπτήρα πυρακτώσεως ισχύος 130W.
  • Να μην αφήνετε τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής (stand-by). Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση θα μειώσετε το λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30€ κατά προσέγγιση.
  • Αγοράστε συσκευές με ενεργειακή κλάση Α, Α+.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τους συνδέσμους: http://www.stopclimatechange.gr/ και http://www.unep.org/wed/2008/english/ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: