Σελίδες

Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Οι φήμες οργιάζουν...

Στην προηγούμενη ανάρτησή μας θέσαμε μεταξύ σοβαρού και αστείου το θέμα των επιστημονικών αναλύσεων από τον καθένα μας με αφορμή το σεισμό των 6,5R στην Ανδραβίδα. Και εκεί που λέγαμε για τα περυσινά σενάρια περί σκηνών και ΕΜΑΚ ήρθαν σήμερα νέες φημολογίες του στυλ στις 14:00 θα κάνει σεισμό, μετά πήγαινε στις 16:30 και παρόμοιες αερομπαρουφολογίες.
Είναι λογικό να υπάρχει έντονη ανησυχία σε όλους μας για ένα παρόμοιου μεγέθους μετασεισμό αλλά η κινδυνολογία και η μαλ#κολογία δεν ωφελεί. Αντίθετα σπέρνει το πανικό παντού. Υπάρχει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα μεγέθους 4R κατά κόρον το οποίο σαν γεγονός είναι σημαντικό διότι εκλύεται ενέργεια. Οπότε οι πιθανότητες ισχυρού μετασεισμού λιγοστεύουν χωρίς να ελαχιστοποιούνται. Καλό θα ήταν όλοι μας, στο πίσω μέρος του μυαλού μας να έχουμε υπόψη τα προληπτικά μέτρα σε περίπτωση σεισμού. Συνεπώς καλό θα ήταν κατά τη διάρκεια σεισμού να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Μετά την πάροδο του φυσικού φαινομένου να κλείσουμε το πίνακα του ηλεκτρικού, να έχουμε κοντά μας σφυρίχτρα (κανονικά είναι για πριν το σεισμό), ραδιοφωνάκι και να εγκαταλείψουμε το κτίριο με ηρεμία αποφεύγοντας κρίσεις πανικού. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν βρισκόμαστε στους δρόμους και γενικά σε ανοιχτές περιοχές να μην είμαστε κάτω από καλώδια ηλεκτρικού ρεύνατος διότι ελοχεύει ο κίνδυνος να κοπούν τα σύρματα.
Σε κάθε περίπτωση και η αλήθεια να λέγεται, μόνο ο ένας Θεός ξέρει πότε θα γίνει ο σεισμός και τι θα προκαλέσει. Αυτός ο Θεός δεν είναι ο άνθρωπος πάντως...

Δεν υπάρχουν σχόλια: