Σελίδες

Κυριακή 6 Ιουλίου 2008

Ευτυχώς που ρέει ακόμη νερό...

Με αφορμή την πρόσφατη περιήγησή μας στην γέφυρα της Επισκοπής κρίναμε απαραίτητη τη στάση για γάργαρο νερό στο Χάνι της Χούνης, του Δήμου Παρακαμπυλίων στις 13+1 βρύσες όπως παλιά… Τίποτα δε θύμιζε το παρελθόν. Πριν από δέκα-δεκαπέντε χρόνια ο τόπος έσφυζε από ζωή. Τώρα πλήρης εγκατάλειψη! Από τις 13+1 βρύσες οι τρεις χρησιμοποιούνται για άλλο σκοπό, πιθανόν άρδευση και μάλιστα με ακαλαίσθητο τρόπο. Τρία πολύχρωμα λάστιχα διασχίζουν το πλακόστρωτο. Η πρόσφατη ανάπλαση του χώρου δεν προσέφερε τίποτα το ουσιαστικό. Δεν διατηρήθηκε ο «παλιακός» χαρακτήρας του Χανιού. Τα σημάδια της αλλοτρίωσης από την έλευση του σύγχρονου πολιτισμού(;) είναι εμφανή. Πέτρες ξερές, χωρίς «χαρακτήρα» ενώ ο χώρος είναι αφημένος στο έλεος της μούτιλης από το τρεχούμενο νερό που έρχεται γάργαρο και δροσερό. Ελάχιστοι από τους διερχόμενους ταξιδιώτες γνωρίζουν την ύπαρξη αυτής της άλλοτε «όασης» και όσοι γνωρίζουν δεν εμπνέονται πλέον.
Επί τη ευκαιρία της ασχολίας μας με το εν λόγω θέμα, με χαρά καλωσορίζουμε το πρόσφατο ιστολόγιο πολιτών του Δ. Παρακαμπυλίων. Τους προτείνουμε να ασχοληθούν με το εν λόγω θέμα. Αποτελεί λαογραφική και ιστορική κληρονομιά του τόπου και όλων εμάς που κάποτε «επιβαλλόταν» η στάση εκεί. Ο χώρος αυτός θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα και με λεπτό γούστο που να προσαρμοστεί στην εποχή μας διατηρώντας όμως το χαρακτήρα της παλιάς καλής εποχής. Κρίνεται απαραίτητη η επαναφορά του χαρακτήρα του παρελθόντος. Είναι ευθύνη όλων μας η διατήρηση των περιοχών οι οποίες αντιστέκονται ή πρέπει να αντισταθούν στην αλλοτρίωση, τη ψυχρότητα και την έλλειψη ρομαντισμού που φέρνει η εποχή που ζούμε.

1 σχόλιο:

Παρακαμπύλιοι είπε...

Γειά σας φίλοι.Μας τιμά η παρουσίαση που μας κάνατε στο Blog σας για την προσπάθειά μας.Κυρίως όμως χαιρόμαστε που ευαισθητοποιηθήκατε, παρόλο που περνάγατε ως απλοί ταξιδιώτες, για ένα μέρος, που με τόσα αξιοθέατα είναι ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΟ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ.
Αυτό δίνει θάρρος σε εμάς.
Η πρότασή σας είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και μας καθιστά ως άμεση προτεραίοτητα να ασχοληθούμε με το ζήτημα των βρυσών αυτών.
Για όσους δεν γνωρίζουν οι βρύσες αυτές απεικονίζουν την φάτσα του ΜΟυσολίνι και αποτελούν μνημείο ιστορικό που άφησε πίσω η ιταλική κατοχή.
Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας.