Σελίδες

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Πότε θα γίνουμε φοιτητούπολη;

Διανύουμε τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου αλλά ταυτόχρονα την πρώτη ακαδημαϊκή εβδομάδα. Στην πόλη μας έχουμε τη χαρά να υποδεχτούμε νέες και νέους πρωτοετείς φοιτητές οι οποίοι βρέθηκαν στην πόλη μας για να ακολουθήσουν τη σχολή που επέλεξαν ή τη σχολή που πέτυχαν. Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς τι μπορούμε να προσφέρουμε σαν πολίτες και σαν πόλη γενικότερα στους νέους «συνδημότες» μας;
Το πρώτο και κύριο θέμα που ενδιαφέρει το φοιτητόκοσμο είναι ο φθηνός τρόπος μετακίνησής τους από και προς το Πανεπιστήμιο και μάλιστα με συχνά δρομολόγια. Τώρα που συζητείται από το Δήμο η δημιουργία νέων δρομολογίων σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση στην ιστοσελίδα του, είναι ευκαιρία να τεθεί υπό συζήτηση, αν και ήδη θα έπρεπε να έχει γίνει, η πρόταση της δωρεάν μετακίνησης των φοιτητών από και προς το Πανεπιστήμιο. Να σημειωθεί ότι η δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών είναι κάτι που ήδη συμβαίνει στο Δήμο Ξάνθης για παράδειγμα.
Η δημιουργία υποδομών εκτός από καφετέριες κρίνεται σιγά-σιγά αναγκαία. Επιπλέον καιρός είναι η τοπική εμπορική αγορά να γίνει πιο προσιτή στους φοιτητές. Σε άλλες πόλεις υπάρχουν ειδικές προσφορές για φοιτητές σε είδη πρώτης ανάγκης και σε χώρους διασκέδασης.
Όλα αυτά αποτελούν αρχικές προτάσεις οι οποίες καλό είναι να τις δούμε όλοι μας σοβαρά. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι σαν Αγρίνιο έχουμε τη δυνατότητα να επενδύσουμε σε ακαδημαϊκές δραστηριότητες οι οποίες έχουν σαν αρχή και τέλος αφενός την ύπαρξη και αφετέρου την αύξηση του φοιτητόκοσμου με θεμιτό τρόπο και όχι χωρίς να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης όπως συμβαίνει αλλού…

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

συμφωνω απολυτα με τα σχολια παραπανω.το αγρινιο μετατρεπεται αργα μεν αλλα σταθερα σε μια φοιτητουπολη και θα πρεπει να κανουμε οτι καλυτερο για τους φοιτητες και οχι μονο να περνουμε οπως καποιοι αλλοι που λεει το blog...

Ανώνυμος είπε...

ειναι αληθεια πως το θεμα της μετακινησης ειναι ενα απο τα παραπονα που εχουμε σαν φοιτητες στη πολη σας...
κι αν εσας σας ενοχλει η καθυστερηση της αυτονομιας του πανεπιστημιου εμας τους φοιτητες μας απασχολει η ποιοτητα που ειχαν οι πενταχρονες σπουδες μας και ως αναφορα την πολη αλλα και το ιδιο το τμημα, που ισως να λειτουργουσε καλυτερα αν ανηκε σε μια πανεπιστημιουπολη και ηταν υπο την αμεση επιβλεψη ενος μεγαλου Πανεπιστημιου.
Η γνωμη μου ειναι πως καθε Πανεπιστημιο δεν πρεπει να "θυσιαζεται" για την οικονομικη αναπτυξη καθε τοπου.ειναι καλυτερο να υπαρχουν συγκροτημενες σχολες με αναγνωρισμενα πτυχια σε συγκεκριμενα κεντρα αναπτυξης και οχι διασπαρτα παραρτηματα ΑΕΙ και ΤΕΙ που δημιουργουνται απο κοινοτικα πλαισια στηριξης και υποσχεσεις βουλευτων..
δυστυχως ομως ο φοιτητης και ο φανταρος αντιμετωπιζονται σαν "πηγες σωτηριας" για τη κοινωνια καθε πολης ή κωμοπολης..