Σελίδες

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Η Αρχιτεκτονική στη ζωή μας -Γράμμα σ’ ένα Αρχιτέκτονα

«Η Αρχιτεκτονική στη ζωή μας -Γράμμα σ’ ένα Αρχιτέκτονα» ήταν το θέμα της διάλεξης ενός κορυφαίου Αρχιτέκτονα και συγγραφέα του Αλέξανδρου Τομπάζη, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου στην κατάμεστη αίθουσα του Παπαστρατείου Μεγάρου.
Σε φωτεινές διαφάνειες ο κ. Τομπάζης με έναν ξεχωριστό τρόπο έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθήσουν οι νέοι Πολιτικοί – Μηχανικοί και Αρχιτέκτονες. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της Προέδρου του Π.Κ. κας Κωνσταντίνας Κατσαρή και της εκπροσώπου της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων, κας Μαρίας Κουρμπανά. Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός στην ομιλία του εξήρε την επιστημονική κατάρτιση του κ. Τομπάζη επισημαίνοντας ότι συνδυάζει την αρχιτεκτονική με τη γλυπτική τονίζοντας ότι το χρηστικό τμήμα της γλυπτικής είναι η αρχιτεκτονική. Ο κ. Τομπάζης αναφέρθηκε διεξοδικά στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και στη Βιοκλιματική αρχιτεκτονική.

Στο «γράμμα» του ο κ. Τομπάζης – στο νέο αρχιτέκτονα μεταξύ άλλων προτρέπει:


«Η Αρχιτεκτονική είναι μια καταπληκτική περιπέτεια, θα έχεις στιγμές μεγάλης ικανοποίησης, αλλά και απογοήτευσης επίσης. Δε θα ξέρεις κάθε καινούργια μέρα της ζωής σου που θα σε οδηγήσει. Δε θα είσαι σίγουρος για το τελικό αποτέλεσμα κάθε νέου έργου μέχρι να έχει ολοκληρωθεί κι ακόμα και τότε.
Να θυμάσαι ότι η Αρχιτεκτονική είναι σαν να κοιτάζεις μέσα σ΄ένα καλειδοσκόπιο.
Να κρατάς όλες σου τις αισθήσεις σε εγρήγορση για να μπορείς να απορροφάς όλο το φάσμα της εναλλασσόμενης ομορφιάς της.
Να θυμάσαι ότι το να κτίζεις το τελικό αποτέλεσμα της Αρχιτεκτονικής δηλαδή, σημαίνει κατ’ ουσίαν να τραυματίζεις τον πλανήτη μας.
Να είσαι λοιπόν τρυφερός, ή να πατάς ελαφρά γιατί έχουμε μονάχα έναν στη διάθεσή μας… Να θυμάσαι ότι η Αρχιτεκτονική θα έπρεπε να έχει να κάνει με το να κληρονομούμε από τους γονείς μας και να κληροδοτούμε στα παιδιά μας μια καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο περιβάλλον απ’ αυτά που παραλάβαμε…»

Ο Αλέξανδρος Τομπάζης γεννήθηκε το 1939 στις Ινδίες. Ως παιδί ήθελε να γίνει ζωγράφος. Ο δάσκαλός του της ζωγραφικής ήταν που τον ώθησε να γίνει Αρχιτέκτων. Έργα και κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε εντός και εκτός Ελλάδος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Ευστάθιος Τσούκαλος, η Αντινομάρχης κ. Στεργίου Έφη, ο Αντιπρόεδρος του Τ.Ε.Ε. κ. Ρόκκος, ο εκπρόσωπος του Τ.Ε.Ε. Αχαΐας κ. Πανταζόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: