Σάββατο, 2 Μαΐου 2009

Αποτίμηση 9ου Συνεδρίου του Φόρουμ των Επιμελητηρίων Αδριατικής

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 9ου Συνεδρίου του Φόρουμ των Επιμελητηρίων Αδριατικής και Ιονίου που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο από 27 έως 29 Απριλίου 2009. Αποτελέσματα και αποτίμηση: Η Αιτωλοακαρνανία στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Ολοκλήρωσε τις εργασίες του με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των έξι ομάδων εργασίας που συγκροτεί το Φόρουμ των Επιμελητηρίων Αδριατικής και Ιονίου που ξεκίνησε τη Δευτέρα 27 Απριλίου από το συνεδριακό χώρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και έληξε στο Παπαστράτειο Μέγαρο τη Τετάρτη 29 Απριλίου.
Η αναγνώριση των διεθνών επισκεπτών της πόλης του Αγρινίου που παρακολούθησαν τις εργασίες του Φόρουμ ότι ο πήχης σε επίπεδο παραγωγικότητας, διοργάνωσης και φιλοξενίας τοποθετήθηκε πολύ ψηλά αποτέλεσε την καλύτερη ανταμοιβή τόσο για την πόλη του Αγρινίου όσο και για τις προσπάθειες των στελεχών και των ανθρώπων του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.
Τα λόγια της προέδρου του Φόρουμ κας Ζαντράνκα Ραντοβάνιτς στην ομιλία λήξης των εργασιών, πως επρόκειτο για ένα από τα σπουδαιότερα Φόρουμ που έχουν διεξαχθεί και σίγουρα το κορυφαίο από πλευράς επικοινωνίας, οργάνωσης και φιλοξενίας καταδεικνύουν την επιτυχία της προσπάθειας. Θυμίζουμε ότι το Φόρουμ των Επιμελητηρίων Αδριατικής και Ιονίου ( AIC FORUM) είναι μία διασυνοριακή ένωση που λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μεταξύ Εμπορικών και Οικονομικών Επιμελητηρίων επτά χωρών από την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου που δημιουργήθηκε το 2001 με βάση ένα Πρωτόκολλο Συνεργασίας με στόχο την κατοχύρωση και υποστήριξη της οικονομικής, περιβαλλοντικής και πολιτισμικής ολοκλήρωσης των πληθυσμών της περιοχής αυτής και σήμερα έχει 31 μέλη από επτά χώρες της περιοχής που είναι η Ιταλία, Κροατία, Ελλάδα, Σλοβενία, Αλβανία, Μαυροβούνιο και Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Η επιτυχία της διοργάνωσης διαφάνηκε από την πρώτη ημέρα η οποία περιελάμβανε Συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Φόρουμ, όπου μεταξύ άλλων θεμάτων εγκρίθηκε η είσοδος νέων μελών (Επιμελητήριο Βένετο και Τιρράνων) , του Συμβουλίου των Ελεγκτών του και του Διεθνούς Δικαστηρίου Αδριατικής και Ιονίου.

Για την δεύτερη ημέρα ήταν προγραμματισμένες δύο θεματικές ενότητες:
· «Επίδραση της Παγκόσμιας Κρίσης στις χώρες της Αδριατικής και του Ιονίου»
· «Οι πιθανές ευκαιρίες δημιουργίας μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Μεσογείου».
Η τρίτη ημέρα του Συνεδρίου περιελάμβανε συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας στους τομείς : Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, Μεταφορές, Τουρισμός, Γεωργία, Περιβάλλον και Αλιεία - Υδατοκαλλιέργειες και κατόπιν την τελική παρουσίαση των αποτελεσμάτων.
Σαν γενικό συμπέρασμα σε όλες τις ομάδες εργασίας μπορεί να ειπωθεί ότι η παγκόσμια συγκυρία είναι δύσκολη και σίγουρα θα υπάρξει ύφεση στους δείκτες των κατηγοριών αυτών αλλά με επικοινωνία και συνεργασία μπορούν οι χώρες που μετέχουν στο Φόρουμ να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Στο σημείο αυτό ο ηγετικός ρόλος Ελλάδας και Ιταλίας που βρίσκονται στην ζώνη του ευρώ θα φανεί καθοριστικός. (Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των εργασιών) . Τέλος, να σημειώσουμε ότι το 10ο συνέδριο του Φόρουμ θα διεξαχθεί στην Ιταλία και πως μετά την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης επανεξελέγη το υπάρχον Διοικητικό Συμβούλιο του Φόρουμ για την περίοδο 2009-2011, ενώ μετά από πρόταση του Δ.Σ. του Φόρουμ επανεξελέγη εκπρόσωπος των Επιμελητηρίων της Ελλάδας ο κ. Κώστας Μπόκας Ά Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.

Τέτοιου είδους διοργανώσεις μόνο θετικά στοιχεία μπορούν να αποφέρουν στο νομό γενικότερα αρκεί να μην καταλήγουν ως ευχολόγια για το πώς θα ήταν ιδανικά τα πράγματα αν και εφόσον...
Η ανάπτυξη όπως ορίζεται σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις συνυφαίνεται με πολιτικές και με έργα υποδομής στα οποία ο νομός δυστυχώς κατέχει πανηγυρικά την έσχατη θέση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: