Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2009

Ποδηλατόδρομοι σε 16 δήμους

Στους πρώτους από τους έξι δήμους της χώρας, σε σύνολο 16, που υλοποιεί πρόγραμμα κατασκευής ποδηλατοδρόμων συγκαταλέγεται ο δήμος Βριλησσίων, τον οποίο επισκέφθηκε χθες ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ευριπίδης Στυλιανίδης. Οι δήμοι αυτοί είναι επτά της ΒΑ Αθήνας (Βριλήσσια, Μελίσσια, Χαλάνδρι, Π. Ψυχικό, Ν. Ερυθραία, Κηφισιά και Εκάλη) και εννέα της περιφέρειας (Θεσσαλονίκη, Κως, Βόλος, Λαμία, Αμαλιάδα, Ναύπακτος, Κέρκυρα, Ρόδος, Κλειτορία Αχαΐας).Η επιλογή τους για την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Γ' ΚΠΣ του ΥΜΕ «Σιδηρόδρομοι-Αεροδρόμια-Αστικές Συγκοινωνίες» ώστε να συγχρηματοδοτηθούν κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, έγινε με αποκλειστικό κριτήριο την πληρότητα των μελετών και την ετοιμότητα για δημοπράτηση που παρουσίαζαν τη στιγμή αποστολής των προτάσεων για την αξιολόγηση και ένταξή τους στο πρόγραμμα.
Ειδικότερα εκτός του ποδηλατοδρόμου του δήμου Βριλησσίων, ποδηλατόδρομοι κατασκευάζονται επίσης στους δήμους Ν. Ερυθραίας, Π. Ψυχικού, Κω, Βόλου και Λαμίας.Άλλοι 5 δήμοι υπέγραψαν τις συμβάσεις κατασκευής (Χαλάνδρι, Εκάλη, Θεσσαλονίκη, Αμαλιάδα, Κέρκυρα), σε τρεις δήμους (Ναύπακτου, Ρόδου, Κηφισιάς) τα έργα κατασκευής βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης, ενώ στους δήμους Μελισσίων και Κλειτορίας Αχαΐας δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες. Το συνολικό μήκος των 16 ποδηλατοδρόμων φτάνει τα 90 χιλιόμετρα και το συνολικό κόστος τα 19 εκατ. ευρώ.
Agrinio-Spirit: Από τις πόλεις του νομού η μοναδική, μέχρι χθές, η οποία είχε ασχοληθεί-σχεδιάσει ποδηλατόδρομο είναι η πρωτεύουσα, το Μεσολόγγι. Ο ποδηλατόδρομος ξεκινά από το λιμάνι της πόλης και καταλήγει στην Τουρλίδα. Φυσικά από χρόνια κάτοικοι όλων των ηλικιών χρησιμοποιούν το ποδήλατο αφού εκτός των άλλων ενδείκνυται η ρυμοτομία της πόλης και το γεγονός ότι είναι επίπεδη. Το παράδειγμα των πόλεων αυτών καλό θα ήταν να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι δήμοι και ειδικά της πόλης του Αγρινίου δεδομένου ότι νέα έργα υποδομής γίνονται αλλά χωρίς να υπάρχει πρόνοια για ποδηλατόδρομο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: