Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

Κατά των αντικαπνιστικών μέτρων...

Ο πρόσφατος νόμος, ο λεγόμενος αντικαπνιστικός πλέον θα πρέπει να εφαρμοστεί διαμηνύουν οι κυβερνώντες. Δηλαδή ουσιαστικά παραδέχονται ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται φυσικά δεν αναρωτιούνται το γιατί...
Με βάση το νόμο αυτό απαγορεύεται το κάπνισμα εντός κλειστών δημοσίων χώρων συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας. Το θέμα σηκώνει συζήτηση και δεν είναι τόσο απλό.
Οι επιχειρηματίες έχουν κατασκευάσει και οργανώσει τις επιχειρήσεις τους με τρόπο τέτοιο ώστε να απευθύνονται σε όλους. Πρέπει να τονιστεί ότι όλα τα συγκεκριμένας μαγαζιά φέρουν σύστημα εξαερισμού (ασχέτως αν επαρκεί ή αν το θέτουν σε λειτουργία..) το οποίο κοστίζει κατ' ελάχιστο 3000€ και μπορεί να φτάσει τα 20-25000€. Τώρα καλούνται να παρκάρουν τα εν λόγω συστήματα και τελικά να κάψουν τα ανωτέρω ποσά. Και αυτό φυσικά είναι το λιγότερο. Ο Έλληνα(ρα)ς έχει συνδυάσει τον καφέ με το τσιγάρο per default! H νοοτροπία αυτή δεν είναι καινούρια κρατάει χρόνια, και δε γίνεται να κοπούν όλα, δεν γίνεται. Συνεπώς αν απαγορευτεί το τσιγάρο στην καφετέρια ή στα μπαράκια καλύτερα να ο κόσμος να μένει σπίτι, ώστε να γίνουμε Ευρω-παίοι.
Όλα αυτά επιφέρουν σαφή μείωση του τζίρου των καταστημάτων πολλά από αυτά έχουν σοβαρά θέμα βιωσιμότητας ενώ πολλά έπεσαν ηρωικά μαχόμενα (βλέπε στην οδό Σμύρνης..).
Όλοι οι παραπάνω λόγοι καθώς και άλλοι εξώθησαν τα μέλη της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ, ΑΝΑΨΥΧΗΣ & ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματά τους την 03/02/2011 και να εκδώσουν το ακόλουθο ψήφισμα που κοινοποίησαν στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης της πόλης:
_____________________________________________________________
ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΕΣΤΙΑΣΗΣ, ΑΝΑΨΥΧΗΣ & ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ
ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Αγρίνιο 30-1-2011
Την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011, καθώς και την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011, εμείς, τα μέλη της Ένωσης Επαγγελματιών Εστίασης, Αναψυχής και Ψυχαγωγίας Αγρινίου πραγματοποιήσαμε στο δημοτικό πάρκο Αγρινίου Έκτακτη Γενική Συνέλευση, με αφορμή την εφαρμογή του Ν. 3868/2010, ο οποίος προβλέπει την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας.
Σκοπός της σύγκλησης του ανώτατου διοικητικού οργάνου της Ένωσής μας, ήταν η λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του εν λόγω αντικαπνιστικού Νόμου και τις συνέπειες στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας.
Αφού ακούσαμε τις εισηγήσεις των μελών μας και διαπιστώσαμε ότι ο κλάδος μας διέρχεται την μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 20 ετών:

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ:
- Στη Γαλλία, η ολική απαγόρευση καπνίσματος είχε ως συνέπεια τη μείωση του τζίρου και το κλείσιμο των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης κατά περίπου 40%, κατάσταση, που για την Ελλάδα θα είναι καταστροφική ιδιαίτερα στη δεδομένη οικονομική συγκυρία.
- Από την 1η Σεπτεμβρίου 2010, ημέρα εφαρμογής του νόμου, πολλοί συνάδελφοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ( καταβολή ΦΠΑ , δημοτικά τέλη κ.ο.κ.).
- Το κυριότερο είναι, ότι αυτές οι επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν με κόπο και χωρίς επιδοτήσεις από την πολιτεία, την ίδια στιγμή που αιμοδοτούν καθημερινά το κράτος ( 8% του ΑΕΠ). Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για οικογενειακές επιχειρήσεις (καφενεία , ουζερί , εστιατόρια ,ψησταριές , καφέ , fast food , αναψυκτήρια ) με ότι αυτό συνεπάγεται από το κλείσιμο τους ( ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι στα ταμεία ανεργίας).
-Δυστυχώς τέτοιες αποφάσεις επιβάλλονται από οικονομικά συμφέροντα και στο συγκεκριμένο θέμα από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Γι αυτό το λόγο η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να υποχωρήσει απέναντι σε αυτά τα συμφέροντα, τα οποία πλήττουν δεκάδες χιλιάδες κέντρα εστίασης και αναψυχής, που είναι σε συντριπτικό βαθμό ΜΜΕ και ΠΜΕ.

Για τους λόγους αυτούς
OMOΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

1) Την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011 να προβούμε σε 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων μας.

2) Την ίδια μέρα (Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011) στις 11 το πρωί, να πραγματοποιήσουμε ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Πεζόδρομο της Χαριλάου Τρικούπη, έναντι του δημαρχείου και εν συνεχεία να συναντήσουμε το Δήμαρχο Αγρινίου, προκειμένου να του επιδώσουμε το παρόν ψήφισμα και να του εκθέσουμε τις απόψεις μας.

3) Να έρθουμε σε επαφή με τις ελεγκτικές αρχές (Διεύθυνση Υγείας, Δημοτική Αστυνομία, Επιθεώρηση Εργασίας), προκειμένου να τις ενημερώσουμε για την επικρατούσα κατάσταση στον κλάδο μας και να εκφράσουμε τους προβληματισμούς μας.

4) Να ενημερώσουμε τους εμπορικούς και παραγωγικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου για την επικρατούσα κατάσταση στον κλάδο μας, ζητώντας παράλληλα τη στήριξή τους στον αγώνα μας.

5) Να συγκληθεί εκ νέου η Γενική Συνέλευση, σε ανοιχτή ημερομηνία, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της Ένωσής μας για τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεων μας και τις απαντήσεις των αρμόδιων φορέων, καθορίζοντας ταυτόχρονα τις μελλοντικές μας κινήσεις.

6) Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στον Πρωθυπουργό, στους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, στον υπουργό Υγείας, στους Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας, στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, στο Δήμαρχο Αγρινίου και στους επικεφαλής των παρατάξεων της Δημοτικής Αρχής Αγρινίου, αναμένοντας τη σαφή και ξεκάθαρη τοποθέτησή τους επί του θέματος εντός μιας εβδομάδας.

Το Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης
της Ένωσης Επαγγελματιών Εστίασης, Αναψυχής και Ψυχαγωγίας Αγρινίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: