Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

Οικονομικός Σπαραγμός στο Αγρίνιο!

Διαβάζοντας κανείς τις πηγές ενημέρωσης της ευρύτερης περιοχής θα νομίσει ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι το Αγρίνιο δεν το άγγιξε η κρίση.
Η πραγματικότητα είναι άκρως ζωφερή!
Τα εμπορικά καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, ενώ στις κεντρικές οδούς της πόλης υπάρχουν πολλά μαγαζιά που προσμένουν εδώ και μήνες ενοικιαστές. Παρόμοια εικόνα και στην Πλατεία Δημοκρατίας. Οι περισσότεροι επαγγελματίες προκειμένου να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους σε σοκάκια και σε δρόμους μειωμένης κίνησης άρα χαμηλού ενοικίου.

Επιπλέον η καθημερινότητα δε θυμίζει σε τίποτα τα περασμένα χρόνια. Το Αγρίνιο μετά τις 9-10το βράδυ που και οι τελευταίοι μαθητές γυρίζουν σπίτια τους, θυμίζει χωριό με λιγοστούς κατοίκους! Επιπλέον, οι τζίροι των ελεύθερων επαγγελματιών έχουν πέσει κατακόρυφα (στην πλειονότητα των δραστηριοτήτων). Φυσικά αυτή η κατάσταση έχει επηρεάσει και τις καφετέριες. Επίσης, λιγοστοί είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν ταξί ως μέσο μετακίνησης προτιμώντας είτε τα minibus είτε χρησιμοποιώντας το Πεζο2 προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους (βέβαια τα τελευταίο έχει περιβαλλοντικά οφέλη αφού δεν υπάρχουν εκπομπές CO2 :) ).
Το Αγρίνιο σπαράζει οικονομικά και αυτό είναι γεγονός! Δεν κινείται χρήμα και αν κινείται δεν φαίνεται στην καθημερινότητα. Ο κόσμος είναι κουμπωμένος και δικαιολογημένα. Άγνωστο αν και πότε θα ανακάμψει η τοπική οικονομία και πότε και αν θα μειωθούν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας!
Μέχρι τότε να ευχηθούμε ο Θεός να σπείρει νου και δύναμη σε όλους μας προκειμένου να βγούμε από την κατάσταση αυτή. Η κατανάλωση δεν φέρνει ανάπτυξη. Η υγιής ανάπτυξη έρχεται από συνδυασμό έργων και δραστηριοτήτων που αφενός γεννούν χρήμα το οποίο πρέπει να καταναλώνεται και αφετέρου να κυκλοφορεί εκτός των τοιχών της πόλης και του νομού...

Δεν υπάρχουν σχόλια: