Σελίδες

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

Οι ομορφιές του τόπου μας

Το καλοκαίρι καλά κρατεί και όλοι μας κάθε άλλο παρά το νου στη δουλειά έχουμε. Έτσι κατά τη διάρκεια του π-σ-κ όλοι ψεκαζόμαστε με «eksafanizol» και κατευθυνόμαστε στις παραλίες και τη γειτονική Λευκάδα. Όλα καλά μέχρι εδώ. Ο νομός μας έχει ποικίλες φυσικές ομορφιές οι οποίες δυστυχώς (ίσως και ευτυχώς) δεν αξιοποιούνται. Υπάρχουν πολλοί προορισμοί στην Αιτωλοακαρνανία ξεκινώντας από τις παραλίες της Ναυπάκτου και συνεχίζοντας στη Ρίζα, την Κ. Βασιλική, το Κρυονέρι (ακόμα να φανεί το τρένο εκεί…), στην Τουρλίδα, στους κόλπους του Αστακού, στο Μύτικα, τον Πάλαιρο, τη Πογωνιά, την Αμφιλοχία και καταλήγοντας προς τη Μπούκκα και το Μενίδι. Πολύ καλές επιλογές για τα μπάνια του λαού, ημών δηλαδή.
Δεν είναι μόνο οι παραλίες ο μοναδικός προορισμός. Ο νομός μας δεδομένου του ότι απαρτίζεται από πολλές ορείνες περιοχές προσφέρεται και για βόλτες με το αυτοκίνητο. Έτσι μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τα χωριά του Βάλτου, την ορεινή Ναυπακτία και να κάνει το γύρω της Τριχωνίδας. Αλήθεια πόσο όμορφα φαντάζει ο κάμπος της Μακρυνείας από ψηλά! Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από το Πετροχώρι Θέρμου. Από εκεί χάνεις την αίσθηση ότι βλέπεις λίμνη και νομίζεις ότι θα ενωθεί με τη θάλασσα κάπου στο βάθος, έχοντας τη μαγεία του να σε ταξιδεύει και να σε κάνει να νιώθεις κυρίαρχος του κάμπου, του κόσμου όλου…
Η Αιτωλοακαρνανία έχει πολλά υπέροχα μέρη, ας τα αξιοποιήσουμε κάποτε. Η Τριχωνίδα, η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας θα μπορούσε να γίνει κέντρο εκδηλώσεων περιβαλλοντικών και μη καθώς και άλλων δράσεων. Μια καλή ιδέα είναι η δημιουργία κέντρου προστασίας της λίμνης. Τώρα το καλοκαίρι θα μπορούσαν να υπάρχουν βάρκες που να κάνουν διάφορες "θαλάσσιες" διαδρομές και να δωθεί νέα διάσταση στη λίμνη. Καλό θα ήταν οι δήμοι που συνορεύουν με τη λίμνη να κινηθούν ομαδικά και να ζητήσουν-προτείνουν τρόπους αξιοποίησής της. Κρίνεται αναγκαία (και για λόγους ασφάλειας των διερχομένων) η δημιουργία μιας παραλίμνιας οδού και η βελτίωση και προστασία των οχθών της Τριχωνίδας. Ιδέες υπάρχουν, το γιατί δε γίνεται κάτι είναι άλλο θέμα, ίσως να μην υπάρχει το σωστό timing...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε, υάρχει ενα περιβαλλοντικό κέντρο στα "Αμπάρια" Παναιτωλίου που λειτούργησε στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος για τη προστασία της λίμνης. Περισσότερες πληροφορίες στο Δήμαρχο Θεστιέων.
Επίσης απο χρόνια λειτουργεί κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Θέρμο,με μαθητές απο όλη την Ελλάδα. Η εκπαίδευση γίνεται, κύρια,με αντικείμενο τη λίμνη Τριχωνίδα. Πρέπει να αναδείξετε το κέντρο αυτό.

Ανώνυμος είπε...

'thalassies diadromes' sth limnh?? Sorry alla to keimeno sas einai kakogrammeno.

ο παρατηρητης είπε...

oso gia ayt exete kai omorfies alla apofasiste n tis dixete sosta